Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 301) - GV Genel Tebliği 301

 Gelir Vergisi Genel Tebligi 301

22 Aralik 2017 Tarihli Resmi Gazete

Sayi: 30279 

Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:

GELIR VERGISI GENEL TEBLIGI (SERI NO: 301)

1. Amaç ve kapsam

Bu Tebligin amaci, 8/3/2017 tarihli ve 30001 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan 23/2/2017 tarihli ve 6824 sayili Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunun 4 üncü maddesi ile 31/12/1960 tarihli ve 193 sayili Gelir Vergisi Kanununun yeniden düzenlenen mülga mükerrer 121 inci maddesinde yer alan vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi uygulamasina iliskin usul ve esaslari belirlemektir.

2. Yasal düzenleme

6824 sayili Kanunun 4 üncü maddesiyle Gelir Vergisi Kanununun mülga mükerrer 121 inci maddesi basligi ile birlikte asagidaki sekilde yeniden düzenlenmis ve 1/1/2018 tarihinden itibaren verilmesi gereken yillik gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere 8/3/2017 tarihinde yürürlüge girmistir.

“Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi

MÜKERRER MADDE 121- Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinden (finans ve bankacilik sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasüranssirketleri ile emeklilik sirketleri ve emeklilik yatirim fonlari hariç olmak üzere), bu maddenin ikinci fikrasinda belirtilen sartlari tasiyanlarin yillik gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilir. Su kadar ki hesaplanan indirim tutari, her hâl ve takdirde 1 milyon Türk lirasindan fazla olamaz. Indirilecek tutarin ödenmesi gereken vergiden fazla olmasi durumunda kalan tutar, yillik gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yil içinde mükellefin beyani üzerine tahakkuk eden diger vergilerinden mahsup edilebilir. Bu süre içinde mahsup edilemeyen tutarlar red ve iade edilmez. Gelir vergisi mükelleflerinin yararlanacagi indirim tutari, ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle beyan edilen kazançlarin toplam gelir vergisi matrahi içerisindeki orani dikkate alinmak suretiyle hesaplanan gelir vergisi esas alinarak tespit edilir.

Söz konusu indirimden faydalanabilmek için;

1. Indirimin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile bu yildan önceki son iki yila ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmis (Kanuni süresinde verilen bir beyannameye iliskin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amaciyla veya pismanlikla verilen beyannameler bu sartin ihlali sayilmaz.) ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresinde ödenmis olmasi (Her bir beyanname itibariyla 10 Türk lirasina kadar yapilan eksik ödemeler bu sartin ihlali sayilmaz.),

2. (1) numarali bentte belirtilen süre içerisinde haklarinda beyana tabi vergi türleri itibariyla ikmalen, re’senveya idarece yapilmis bir tarhiyat bulunmamasi (Yapilan tarhiyatlarin kesinlesmis yargi kararlariyla veya 213 sayili Vergi Usul Kanununun uzlasma ya da düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldirilmis olmasi durumunda bu sart ihlal edilmis sayilmaz.),

3. Indirimin hesaplanacagi beyannamenin verildigi tarih itibariyla vergi asli (vergi cezalari dâhil) 1.000 Türk lirasinin üzerinde vadesi geçmis borcunun bulunmamasi,

sarttir.

Indirimin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile önceki dört takvim yilinda 213 sayili Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde sayilan fiilleri isledigi tespit edilenler, bu madde hükümlerinden yararlanamazlar.

Bu madde kapsaminda vergi indiriminden yararlanan mükelleflerin, öngörülen sartlari tasimadiginin sonradan tespiti hâlinde ilgili vergilendirme döneminde indirim uygulamasi dolayisiyla ödenmeyen vergiler, vergi ziyai cezasi uygulanmaksizin tarh edilir. Bu hüküm, indirimin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile bu yildan önceki son iki yilda herhangi bir vergiye iliskin beyanlarin gerçek durumu yansitmadiginin indirimden yararlanildiktan sonra tespiti üzerine yapilan tarhiyatlarin kesinlesmesi hâlinde de uygulanir ve bu takdirde indirim uygulamasi dolayisiyla ödenmeyen vergiler açisindan zamanasimi, yapilan tarhiyatin kesinlestigi tarihi takip eden takvim yilinin basindan itibaren baslar.

Bu maddede geçen vergi beyannamesi ve vergi ibareleri, Maliye Bakanligina bagli vergi dairelerine verilmesi gereken vergi beyannameleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergileri ifade eder.

Birinci fikrada yer alan tutar, her yil bir önceki yila iliskin olarak 213 sayili Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden degerleme oraninda artirilmak suretiyle uygulanir. Bu sekilde hesaplanan tutarin %5’ini asmayan kesirler dikkate alinmaz. Bakanlar Kurulu, birinci fikrada yer alan orani ve tutari iki katina kadar artirmaya, sifira kadar indirmeye, kanuni oran ve tutarina getirmeye; Maliye Bakanligi, maddenin uygulanmasina iliskin usul ve esaslari belirlemeye yetkilidir."

3. Vergi indiriminden yararlanacak olanlar

Tebligin 4 üncü bölümünde belirtilen sartlari tasimalari kaydiyla vergi indiriminden;

- Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar,

- Finans ve bankacilik sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans sirketleri, emeklilik sirketleri ve emeklilik yatirim fonlari hariç olmak üzere kurumlar vergisi mükellefleri

yararlanabileceklerdir.

4. Vergi indiriminden yararlanma sartlari

Tebligin 3 üncü bölümünde belirtilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi indiriminden yararlanabilmeleri için;

a) Indirimin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile bu yildan önceki son iki yila ait vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmis ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresi içerisinde ödenmis olmasi,

b) Indirimin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile bu yildan önceki son iki yil içerisinde haklarinda beyana tabi vergi türleri itibariyla ikmalen, re’sen veya idarece yapilmis bir tarhiyat bulunmamasi,

c) Vergi indiriminin hesaplanacagi beyannamenin verildigi tarih itibariyla vergi asli (vergi cezalari dâhil) 1.000 Türk lirasinin üzerinde vadesi geçmis borcunun bulunmamasi,

ç) Vergi indiriminin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile önceki dört takvim yilinda Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde sayilan fiillerin islenmemis olmasi

sarttir.

4.1. Ilgili dönem beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmis ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresi içerisinde ödenmis olmasi

Indirimden yararlanilabilmesi için mükelleflerin, indirimin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile bu beyannamenin ait oldugu yildan önceki son iki yila iliskin olarak Maliye Bakanligina bagli vergi dairelerine verilmesi gereken gelir veya kurumlar vergisi, katma deger vergisi, muhtasar gibi tüm vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde vermis ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerini de kanuni süresi içerisinde ödemis olmalari gerekmektedir.

Öte yandan, kanuni süresi içerisinde verilen bir beyannameye iliskin olarak, kanuni süresinden sonra düzeltme amaciyla veya pismanlikla verilen beyannameler vergi indiriminden yararlanilmasina engel teskil etmeyecektir. Ancak, indirimden yararlanilabilmesi için bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresi içerisinde ödenmis olmasi gerekmektedir.

Ayrica, her bir beyanname itibariyla 10.- TL’ye kadar yapilan eksik ödemeler, söz konusu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresi içerisinde ödenmis olmasi sartinin ihlali anlamina gelmez.

Örnek 1: (A) A.S.’nin 2017 hesap dönemine iliskin olarak 25/4/2018 tarihinde vermis oldugu kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden 2.400.000.-TL kurumlar vergisi hesaplanmistir.

2015, 2016 ve 2017 yillarina iliskin tüm vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde vermis ve tahakkuk eden vergileri de kanuni süresi içerisinde ödemis olan (A) A.S., 2/5/2017 tarihinde Aralik 2015 dönemine ait KDV beyannamesine iliskin pismanlikla beyanname vermis ve bu beyanname üzerine tahakkuk eden vergileri de kanuni süresi içinde ödemistir.

Buna göre, (A) A.S. tarafindan, 2017 yili hesap dönemine iliskin kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden tahakkuk eden vergilerin kanuni süresi içerisinde ödenmesi sarti da dahil olmak üzere, diger sartlarin da saglanmis olmasi kaydiyla, Aralik 2015 dönemine ait KDV beyannamesine iliskin pismanlikla beyanname verilmis olmasi, vergi indiriminden yararlanilmasina engel teskil etmeyecektir.

Örnek 2: (B) A.S.’ye basvurusuna istinaden Maliye Bakanligi tarafindan 1/6/2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 1 Haziran – 31 Mayis özel hesap dönemi tayin edilmistir.

(B) A.S.’nin indirimden yararlanmasi açisindan “indirimin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile bu yildan önceki son iki yila ait vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmesi ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresi içerisinde ödenmesi” sartinin saglanip saglanmadiginin tespitinde 1/1/2016– 31/12/2016, 1/1/2017-31/5/2017 ve 1/6/2017 – 31/5/2018 dönemleri dikkate alinacaktir. (B) A.S., bu dönemlere iliskin vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde vermis ve tahakkuk eden vergileri kanuni süresi içerisinde ödemis olmasi ve diger sartlari da saglamasi kaydiyla vergi indiriminden yararlanabilecektir.

Örnek 3: Özel egitim kurumu isletmecisi olan gelir vergisi mükellefi Bay (C)’ye basvurusu üzerine 1/7/2016tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 1 Temmuz - 30 Haziran özel hesap dönemi tayin edilmistir.

Bay (C)’nin indirimden yararlanmasi açisindan “indirimin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile bu yildan önceki son iki yila ait vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmesi ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresi içerisinde ödenmesi” sartinin saglanip saglanmadiginin tespitinde 2015, 2016 ve 2017 takvim yillari dikkate alinacaktir. Bay (C), bu yillara iliskin vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde vermis ve tahakkuk eden vergileri kanuni süresi içerisinde ödemis olmasi ve diger sartlari da saglamasi kaydiyla vergi indiriminden yararlanabilecektir.

4.2. Ilgili dönemlere iliskin olarak beyana tabi vergi türleri itibariyla ikmalen, re’sen veya idarece yapilmis bir tarhiyat bulunmamasi

Mükelleflerin vergi indiriminden yararlanabilmeleri için, indirimin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile bu yildan önceki son iki yil içerisinde haklarinda beyana tabi vergi türleri itibariyla ikmalen, re'sen veya idarece yapilmis bir tarhiyat bulunmamasi gerekmektedir. Söz konusu dönemler için haklarinda ikmalen, re’sen veya idarece yapilmis bir tarhiyat bulunan mükellefler, tarhiyatin kesinlesip kesinlesmedigine bakilmaksizin, indirimden yararlanamayacaktir.

Öte yandan, söz konusu dönemlere iliskin olarak ikmalen, re'sen veya idarece yapilan tarhiyatlarin indirimin hesaplanacagi gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken süreden önce kesinlesmis yargi kararlariyla veya Vergi Usul Kanununun uzlasma ya da düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldirilmis olmasi ve diger sartlarin da saglanmasi kaydiyla vergi indiriminden yararlanilmasi mümkün olacaktir. Ancak, yapilan tarhiyatlarin kesinlesmis yargi kararlari, uzlasma veya düzeltme hükümleri ile kismen ortadan kaldirilmasi durumunda ise indirimden yararlanilamayacaktir.

Örnek: (Ç) Ltd. Sti., 2015, 2016 ve 2017 hesap dönemlerine iliskin tüm vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde vermis ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergileri kanuni süresi içerisinde ödemistir. (Ç) Ltd. Sti. adina Agustos 2014 vergilendirme dönemi için katma deger vergisi yönünden 2016 yilinda vergi inceleme raporu düzenlenmis ve 120.000.- TL ikmalen KDV tarhiyati yapilmistir. Ancak, söz konusu tarhiyata karsi mükellef tarafindan dava açilmis ve 13/4/2018 tarihi itibariyla kesinlesen yargi karariyla tarhiyat tamamen kaldirilmistir.

(Ç) Ltd. Sti. hakkinda yapilan ve indirimin hesaplanacagi 2017 hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken süreden önce kesinlesmis mahkeme karariyla tamamen kaldirilan bu tarhiyat, diger sartlarin da saglanmasi kaydiyla, anilan sirketin vergi indiriminden yararlanmasina engel teskil etmeyecektir.

Öte yandan, (Ç) Ltd. Sti., hakkinda yapilan söz konusu tarhiyatin indirimin hesaplanacagi 2017 hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken süreden sonraki bir tarihte (örnegin 4/6/2018 tarihinde) kesinlesen yargi karariyla tamamen kaldirilmis olmasi halinde 2017 hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarih itibariyla indirim sartlarini saglayamadigindan bu hesap dönemine iliskin olarak söz konusu indirimden yararlanmasi mümkün bulunmamaktadir.

Ancak, (Ç) Ltd. Sti. hakkinda yapilan tarhiyatin 2017 hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken süreden sonraki bir tarihte kesinlesen yargi karariyla tamamen kaldirilmis olmasi nedeniyle, söz konusu tarhiyat 2018 hesap dönemine iliskin olarak verilecek kurumlar vergisi beyannamesinde indirimden yararlanilmasini etkilemeyecektir.

4.3. Vergi indiriminin hesaplanacagi beyannamenin verildigi tarih itibariyla vergi asli (vergi cezalari dâhil) 1.000 Türk Lirasinin üzerinde vadesi geçmis borcunun bulunmamasi

Mükelleflerin, vergi indiriminden yararlanabilmeleri için, indirimin hesaplanacagi beyannamenin verildigi tarih itibariyla vergi asli (vergi cezalari dahil) 1.000.- TL’nin üzerinde vadesi geçmis borçlarinin bulunmamasi gerekmektedir.

Söz konusu 1.000.- TL’lik borcun hesabinda Maliye Bakanligina bagli vergi dairelerine verilmesi gereken vergi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergi asillari ile vergi cezalarinin (vergi ziyai cezasi, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalari) toplami dikkate alinacaktir. Söz konusu 1.000.- TL’lik borcun hangi döneme ait oldugunun önemi bulunmamaktadir.

Örnek 1: (D) A.S. 2015, 2016 ve 2017 hesap dönemlerine iliskin tüm vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde vermis ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergileri de kanuni süresi içerisinde ödemistir. Ancak, 2017 hesap dönemine iliskin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken sürenin son günü itibariyla beyannamesini veren ve bu tarih itibariyla Subat 2018 vergilendirme dönemine iliskin 18.500.-TL vadesi geçmis katma deger vergisi borcu bulunan (D) A.S., diger sartlari saglamis olsa da 2017 hesap dönemine iliskin kurumlar vergisi beyannamesinde vergi indiriminden yararlanamayacaktir.

Örnek 2: 2017 hesap dönemine iliskin kurumlar vergisi beyannamesini 18/4/2018 tarihinde veren (E) Ltd. Sti.’nin bu tarih itibariyla Kasim 2014 vergilendirme dönemine ait vadesi geçmis 850.- TL gelir stopaj vergisi borcu ile vadesi geçmis 2.600.- TL motorlu tasitlar vergisi borcu bulunmaktadir.

Buna göre, (E) Ltd. Sti.’nin her ne kadar toplamda 3.450.- TL vadesi geçmis vergi borcu bulunsa da vergi indirimi uygulamasinda 1.000.- TL’lik sinirin asilip asilmadiginin tespitinde sadece beyanname üzerine tahakkuk eden vergiler dikkate alinacagindan, 2.600.- TL motorlu tasitlar vergisi borcu dikkate alinmayacak ve 850.- TL’lik gelir stopaj vergisi borcu (E) Ltd. Sti.’nin vergi indiriminden yararlanmasina engel teskil etmeyecektir.

Örnek 3: 2/1/2018 tarihi itibariyla vadesi geçmis ve 2017 hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken sürenin son günü itibariyla ödenmemis 2.000.- TL özel usulsüzlük cezasi borcu bulunan (F) Ltd. Sti., 2017 hesap dönemine iliskin kurumlar vergisi beyannamesinde vergi indiriminden yararlanamayacaktir.

4.4. Vergi indiriminin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile önceki dört takvim yilinda Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde sayilan fiillerin islenmemis olmasi

Vergi indiriminin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile önceki dört takvim yilinda Vergi Usul Kanununun kaçakçilik suçlarini düzenleyen 359 uncu maddesinde sayilan fiilleri isledigi tespit edilen mükellefler vergi indiriminden yararlanamayacaklardir.

Örnek: Serbest meslek erbabi Bay (G) 2015, 2016 ve 2017 takvim yillarina iliskin tüm vergi beyannamelerini kanuni süresinde vermis ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerini de kanuni süresinde ödemistir. 2017 takvim yilina iliskin gelir vergisi beyannamesini verdigi tarih itibariyla hakkinda 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yillarinda Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde sayilan fiillerden herhangi birini isledigine iliskin bir tespit bulunmamasi ve diger sartlari da saglamasi kaydiyla, Bay (G) bu takvim yilina iliskin gelir vergisi beyannamesinde vergi indiriminden yararlanabilecektir.

5. Vergi indirimi uygulamasi

Vergi indirimine iliskin sartlari haiz mükellefler, yillik gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinin %5'i oraninda vergi indirimi tutarini hesaplayacaktir. Vergi indirimi tutari, her hal ve takdirde 1 milyon Türk lirasindan fazla olamayacaktir. Bu suretle hesaplanan vergi indirimi tutari, öncelikle bu beyannameler üzerinden ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilebilecektir. Vergi indirimi tutarinin ödenmesi gereken vergiden fazla olmasi halinde ise kalan tutar, yillik gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yil içinde mükellefin beyani üzerine tahakkuk eden diger vergilerinden mahsup edilebilecektir. Bu süre içerisinde mahsup edilemeyen tutarlar red ve iade edilmeyecektir.

Örnek 1: Vergi indiriminden yararlanma sartlarinin tamamini saglayan ve 2017 hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde hesaplanan kurumlar vergisi 22.000.000.- TL olan (H) A.S.’nin bu hesap dönemine iliskin olarak yurtiçinde kesinti suretiyle ödemis oldugu kurumlar vergisi tutari 400.000.- TL’dir. (H) A.S. ayni döneme iliskin olarak ayrica 20.000.000.- TL geçici vergi ödemistir.

Vergi indirimi tutari   = Hesaplanan kurumlar vergisi x Indirim orani

                                   = 22.000.000.- TL x 0,05

                                   = 1.100.000.- TL

olarak hesaplanmis olsa da (H) A.S.’nin yararlanabilecegi vergi indirimi tutari 1.000.000.- TL olarak dikkate alinacaktir.

Buna göre, (H) A.S. vergi indiriminden asagidaki sekilde yararlanacaktir.

 

A. Hesaplanan Kurumlar Vergisi

22.000.000.- TL

B. Hesaplanan Vergi Indirimi Tutari

1.000.000.- TL

C. Mahsup Edilecek Vergiler Toplami

Kesinti Suretiyle Ödenen Vergi      400.000.-TL

Ödenen Geçici Vergi                 20.000.000.-TL

20.400.000.- TL

Ç. Ödenmesi Gereken Kurumlar Vergisi (A-C)

1.600.000.- TL

D. Mahsup Edilen Vergi Indirimi Tutari

1.000.000.- TL

E. Ödenecek Kurumlar Vergisi (Ç-D)

600.000.- TL

 

Örnek 2: (I) A.S. 2017 hesap dönemine iliskin olarak kanuni süresinde verdigi kurumlar vergisi beyannamesinde beyan ettigi matrah üzerinden 100.000.-TL kurumlar vergisi hesaplanmistir. Vergi indiriminden yararlanma sartlarinin tamamini tasiyan (I) A.S.’nin 2017 hesap dönemine ait ödemis oldugu geçici vergi tutari 98.000.- TL’dir.

Vergi indirim tutari    = Hesaplanan kurumlar vergisi x Indirim orani

                                  = 100.000.- TL x 0,05

                                  = 5.000.- TL

olarak hesaplanmistir.

Buna göre, (I) A.S. vergi indiriminden asagidaki sekilde yararlanacaktir.

A. Hesaplanan Kurumlar Vergisi

100.000.- TL

B. Hesaplanan Vergi Indirimi Tutari

5.000.- TL

C. Mahsup Edilecek Vergiler Toplami

Ödenen Geçici Vergi     98.000.-TL

98.000.- TL

Ç. Ödenmesi Gereken Kurumlar Vergisi (A-C)

2.000.- TL

D. Mahsup Edilen Vergi Indirimi Tutari

2.000.- TL

E. Ödenecek Kurumlar Vergisi (Ç-D)

0.- TL

F. Devreden Vergi Indirimi Tutari (B-D)

3.000.- TL

 

Kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden indirilemeyen 3.000.- TL’lik vergi indirimi tutari, 2017 hesap dönemine iliskin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yil içerisinde (25/4/2019tarihine kadar), mükellefin beyani üzerine tahakkuk eden diger vergilerinden mahsup edilebilecektir. (I) A.S. tarafindan bu süre içerisinde mahsup edilemeyen vergi indirimi tutarlari ise red ve iade olunmayacaktir.

6. Ticari, zirai veya mesleki kazancin diger gelir unsurlariyla birlikte beyan edilmesi durumunda mükelleflerin yararlanabilecegi vergi indirim tutarinin tespiti

Ticari, zirai veya mesleki kazancin diger gelir unsurlariyla birlikte beyan edilmesi durumunda, gelir vergisi mükelleflerinin yararlanacagi vergi indirimi tutari, ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle beyan edilen kazançlarin toplam gelir vergisi matrahi içerisindeki orani dikkate alinmak suretiyle hesaplanan gelir vergisi esas alinarak tespit edilecektir.

Örnek: Vergi indiriminden yararlanma sartlarinin tamamini tasiyan Bayan (I), 2017 takvim yilinda; 280.000.- TL ticari kazanç, 70.000.- TL de alacak faizi elde etmistir. Bayan (I) bu dönemde 42.000.- TL geçici vergi ödemistir.

Buna göre, Bayan (I) vergi indiriminden asagidaki sekilde yararlanacaktir.

A. Ticari Kazanç

280.000- TL

B. Menkul Sermaye Iradi

70.000- TL

C. Gelir Vergisi Matrahi (A+B)

350.000- TL

Ç. Hesaplanan Gelir Vergisi

114.150- TL

D. Ticari Kazanç / Gelir Vergisi Matrahi (A/C)

        0,80

E. Hesaplanan Gelir Vergisinin Ticari Kazanca Isabet Eden Kismi (Ç x D)

91.320- TL

F. Hesaplanan Vergi Indirimi Tutari (E x % 5)

4.566- TL

G. Mahsup Edilecek Vergiler Toplami

Ödenen Geçici Vergi      42.000.-TL

42.000- TL

G. Ödenmesi Gereken Gelir Vergisi (Ç - G)

72.150- TL

H. Vergi Indirimi Tutari

4.566- TL

I. Ödenecek Gelir Vergisi (G - H)

67.584.-TL

 

7. Sartlarin ihlali halinde yapilacak islemler

7.1. Vergi indiriminden yararlanan mükelleflerin, sartlari tasimadiginin sonradan tespiti halinde ilgili vergilendirme döneminde indirim uygulamasi dolayisiyla ödenmeyen vergiler vergi ziyai cezasi uygulanmaksizin tarh edilir.

Örnek 1: Serbest meslek erbabi Bay (J), 2017 takvim yilina iliskin gelir vergisi beyannamesinde 12.000.-TL vergi indirimi tutari hesaplamis ve bu indirim tutarinin tamamindan yararlanarak 20.000. -TL gelir vergisi ödemistir.

Ancak, Bay (J), 2017 takvim yilina iliskin gelir vergisi beyannamesi üzerine tahakkuk eden gelir vergisinin ilk taksitini 31/3/2018 tarihinde ödemis olmasina ragmen Temmuz ayinda ödenmesi gereken ikinci taksiti kanuni süresi içerisinde ödememistir.

Bu durumda, Bay (J) 2017 takvim yilina iliskin gelir vergisi beyannamesini kanuni süresi içerisinde vermis olsa da bu beyanname üzerine tahakkuk eden gelir vergisinin ikinci taksitini kanuni süresi içerisinde ödemediginden, vergi indirimi dolayisiyla ödemedigi vergiler vergi ziyai cezasi uygulanmaksizin tarh edilecektir.

7.2. Indirimin hesaplanacagi beyannamenin ait oldugu yil ile bu yildan önceki son iki yilda herhangi bir vergiye iliskin beyanin gerçek durumu yansitmadiginin, indirimden yararlanildiktan sonra tespiti üzerine, yapilan tarhiyatlarin kesinlesmesi halinde indirim uygulamasi dolayisiyla ödenmeyen vergiler vergi ziyai cezasi uygulanmaksizin tarh edilir.

Dolayisiyla, indirimin hesaplandigi beyannamenin ait oldugu yil ile bu yildan önceki son iki yilda herhangi bir vergiye iliskin beyanin gerçek durumu yansitmadiginin, vergi indiriminden yararlanildiktan sonra tespit edilmesi nedeniyle beyana tabi vergi türleri itibariyla ikmalen, resen veya idarece tarhiyat yapilmasi ve bu tarhiyatlarin kesinlesmesi durumunda, indirim nedeniyle ödenmeyen vergiler vergi ziyai uygulanmaksizin tarh edilecektir. Vergi indirimi uygulamasinda kesinlesmeden maksat, tarh edilen vergi ile kesilen cezalarin idari yargi mercileri nezdinde dava konusu yapilmamasi veya dava konusu edilmesi neticesinde tüm olagan kanun yollarinin tüketilmesiyle uygun bulunmak suretiyle kesinlesmesidir.

Bu takdirde, indirim uygulamasi dolayisiyla ödenmeyen vergiler açisindan zamanasimi, yapilan tarhiyatin kesinlestigi tarihi takip eden takvim yilinin basindan itibaren baslayacaktir.

Örnek 2: (K) Ltd. Sti., 25/4/2018 tarihinde vermis oldugu 2017 hesap dönemine iliskin kurumlar vergisi beyannamesinde vergi indiriminden yararlanmis ve bu beyanname üzerine tahakkuk eden vergileri 30/4/2018 tarihinde ödemistir.

Ancak, Agustos 2016 vergilendirme dönemi için katma deger vergisi yönünden 26/10/2018 tarihinde (K) Ltd. Sti. adina vergi inceleme raporu düzenlenmis ve 200.000.- TL ikmalen KDV tarhiyati yapilmistir.

(K) Ltd. Sti. vergi inceleme raporuna istinaden yapilan tarhiyati dava konusu etmis ve dava mükellef aleyhine sonuçlanarak 5/3/2020 tarihinde kesinlesmistir.

Buna göre, (K) Ltd. Sti.’nin 2017 hesap dönemi kurumlar vergisi beyannamesinde yararlanmis oldugu vergi indirimi tutari dolayisiyla ödemedigi kurumlar vergisi tutari, tarhiyatin kesinlestigi tarih itibariyla (5/3/2020 tarihinde) vergi ziyai cezasi uygulanmaksizin tarh edilecektir.

Yürürlük

Bu Teblig 1/1/2018 tarihinden itibaren verilmesi gereken yillik gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere yayimi tarihinde yürürlüge girer.

Yürütme

Bu Teblig hükümlerini Maliye Bakani yürütür.

(23.12.2017)